zdrowe ciasto z rabarbarem z mąki kokosowej na zdrowie w rękach mamy
Zdrowe odżywianie

Pieczony rabarbar z kokosem i zdrowe ciasto. Właściwości rabarbaru.

Łodygi rabarbaru są jadalne w przeciwieństwie do toksycznych liści. Posiadają zdrowotne właściwości, z których wiele osób, uważających tę roślinne jako zbędną w swoim ogrodzie, nie zdaje sobie sprawy. Można i warto jeść go na surowo, choć dla niektórych jest za kwaśny (nie dla Tosi;P). Namoczenie go w miodzie będzie świetnym rozwiązaniem.

rabarbar na raka na zdrowie w rękach mamy

Co zawiera rabarbar?

Witaminy A, B, C i K

Błonnik

Wapń – tyle samo, co mleko!

Mangan, fosfor, potas i magnez

Jest więc doskonały dla kobiet w ciąży, osób z niedoczynnością tarczycy, chorobą Alzheimera, osteoporozą czy z anemią z niedoboru żelaza.

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że wpływa na piękny wygląd skóry, dobry wzrok i może chronić przed nowotworami. 

Ma działanie przeciwzapalne. Stosowany jest w gorączce, ale też w niestrawności, zaparciach czy wrzodach żołądka. 

Zawiera dużo szczawianów, więc osoby z upośledzoną czynnością nerek powinny jeść go w małych ilościach. 

Badanie wykazały, że rabarbar (surowy, w postaci soków oraz suplementów) jest pomocny w leczeniu zapalenia wątroby i encefalopatii wątrobowej. To choroba, gdzie w wyniku nieprawidłowego działania tego narządu, toksyny odkładają się w mózgu i powodują nieprzyjemne objawy, tj.: zmiany zachowania, osobowości, wahania nastrojów.

Najwięcej wszystkich właściwości zachowa, jeśli zjemy go na surowo, np. w galaretce albo w sałatce. Jeśli macie jakieś przepisy w takiej formie, chętnie wypróbuję. Dajcie o nich znać w komentarzu na Facebooku.

Tymczasem łapcie moje w wersji ,,na ciepło”:

pieczony rabarbar na zdrowie w rękach mamy

Pieczony rabarbar z wiórkami kokosowymi

W poprzednim sezonie zajadaliśmy się granolą i również bardzo Wam ją polecam. Ostatnio wymieszałam pokrojony rabarbar z masłem, erytrolem, wiórkami kokosowymi i odrobiną soli. Wszystko w ilości ,,na oko”, do zlepienia się składników, piekłam przez kilkanaście minut. Można jeść bez żadnych dodatków, ale też z jogurtem czy dobrymi lodami.

pieczony rabarbar na zdrowie w rękach mamyprzepisy z rabarbarem na zdrowie w rękach mamy

Ciasto z rabarbarem z mąki kokosowej.

Większość z nas zna to biszkoptowe z układanym na wierzch rabarbarem, gdzie 4 jajka miksujemy ze szklanką cukru, półtorej szklanki mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką cukru waniliowego i połową szklanki oleju.

Ja postanowiłam zrobić takie z mąką kokosową. To chyba jedna z najzdrowszych! Zamieniłam nią pszenną, zmniejszając ilość do ok. 3/4 szklanki i dodając szklankę mleka, wymieszanego z wodą, żeby nie wyszło za suche (Trzeba na bieżąco kontrolować konsystencję, stopniowo wsypując mąkę). Zamieniłam też cukier na erytrol.

Piekłam około pół godziny w 180 stopniach. Po ostygnięciu przewróciłam do góry nogami na deskę, żeby łatwiej było kroić.

Smacznego!

zdrowe ciasto z rabarbarem z mąki kokosowej na zdrowie w rękach mamy

Będzie mi miło, jeśli udostępnisz ten wpis i zajrzysz n mój Fanpage oraz Instagram.

 

Do zobaczenia,

Ewa Kołodziejczyk – Fizjotrenerka i Mama 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.