racuchy, jak pączki bez cukru na zdrowie w rękach mamy
Zdrowe odżywianie

Racuchy pyszne jak pączki z opcją bez cukru i glutenu, ale niekoniecznie!

Wiele rzeczy piekę z przepisów ze słynnego zeszytu mojej Mamy. Zmieniam tylko kilka szczegółow, żeby było zdrowiej, bo Tosia stała się ogromnym łasuchem na moje wypieki!

Dziś, w Tłusty Czwartek, wybór padł na racuchy! Smakują jak pączki, ale są bardzo proste w wykonaniu.

Ja z oryginalnego przepisu zabrałam tylko cukier puder do posypania. Zamieniłam go na zmielony erytrol (może też być ksylitol). To ogromna oszczędność kalorii. Dzieciom w ogóle nie trzeba posypywać ich niczym.

Wiele osób robi pączki bez tłuszczu. Jednak to nie on jest najgorszym składnikiem pojawiającym się w tych słodkościach! Bardziej szkodliwy jest cukier i mąka pszenna, których zamienników prędzej bym szukała (syrop klonowy i mieszanka bezglutenowa).

Unikanie go w ogóle jest groźne dla zdrowia, a przesadne diety bez jego dodatku prowadzą do utrudnionego… spalania tłuszczu!

Jest też nośnikiem smaku, więc trudniej o to, by bez niego pączki, od których oczekujemy uczty dla zmysłów, były pyszne. Poza tym, sama nazwa dnia zobowiązuje! Tylko z umiarem. 

Starodawny sposób na odsączanie pączków z nadmiaru tłuszczu, poprzez kładzenie ich na papier, jest jak najbardziej polecany przeze mnie 😉

Przepis na racuchy zdrowe lub nie:

Przygotuj:

  • 80 dkg mąki pszennej (możesz użyć bezglutenowej mieszanki)
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka ( lekko podgrzanego)
  • 6 dkg świeżych drożdży
  • Płaską łyżkę cukru (albo syropu klonowego, jeśli chcesz w ogóle pominąć cukier)
  • aromat, zapach, pokruszoną laskę wanilii, kardamon, co chcesz 😉

Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże. Rozpuść je. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, by było lekko lejące, ale elastyczne. Zostaw do wyrośnięcia.

Smaż na rozgrzanym smalcu lub oleju kokosowym do zarumienienia.

Ciasto nakładaj łyżką, pomagając sobie drugą. Kształty wychodzą przeróżne. Wyjmuj racuszki drewnianym patyczkiem, np. od sushi.

 

Posyp cukrem pudrem, a najlepiej zmielonym w młynku erytrolem lub ksylitolem. O młynku pisałam tutaj.

racuchy, jak pączki bez cukru na zdrowie w rękach mamy

Mi wyszło ok. 40 sztuk, bo chcę je ze sobą gdzieś zabrać. Możesz zrobić mniejszą porcję (Użyj 2 jajek, 40 dkg mąki, 1 1/2 szklanki mleka i 3 dkg drożdży zamiast ilości podanych powyżej). Smacznego 😉

A Wy co dziś wcinacie? Pochwalcie się!

 

Ewa

 

Możesz śledzić mnie również tu, chodź! :

Instagram -> Obserwuj

Facebów -> Lubię to!

Youtube -> Subskrybuj

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.