Zdrowe odżywianie

Pudding/krem czekoladowy z samych zdrowych składników. Z czego tym razem?

Nie jestem weganką ani nikogo nie namawiam do pozostania roślinożercą. Często jednak znajduję w tej kuchni ciekawe i sensowne przepisy na zdrowe desery.

Moja klientka, która już ,,wychodzi z diety”, ma wielką ochotę na słodycze ( hmm…, a kto nie ma? ) Żeby pomóc jej w wytrwaniu przy zdrowym żywieniu, przeszukałam internet i na stronie ,,Lidla” znalazłam to cudo. Jego głównym składnikiem jest… cieciorka!

Zmieniłam trochę przepis ( na jeszcze zdrowszy ) i wyszedł przepyszny PUDDING CZEKOLADOWY. W dodatku można się nim najeść…

Ma niski indeks glikemiczny, więc nie czujemy się głodni już po chwili od zjedzenia go.

Krem czekoladowy:

cieciorka z puszki ( 240 g po odsączeniu ), dobrze opłukana.
Łyżka oleju kokosowego
Łyżka rodzynek
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki kakao
2 łyżki słonecznika.

Odrobina wody dla odpowiedniej konsystencji.

Ilość kakao i słodzidła może być mniejsza/większa. Ja dodałam jeszcze chilli dla podkręcenia smaku. Można dać np. wanilię. 

 

Zblenduj/zmiel na pastę najpierw słonecznik.

Dodaj rodzynki i dalej blenduj.

Dodaj olej kokosowy, miód/syrop klonowy, kakao, cieciorkę. Wszystko zmiksuj razem…

Tylko nie zjedz całego 😉

 

Daj znać, jak smakowało i czy udało Ci się poczęstować zdrowym kremem ( zamiast ,,nutelli”;) ) swoje dziecko?

Polub ten post na facebooku, jeśli podsunęłam Ci fajny pomysł na ,,coś do kawki” dla całej rodziny. Dzięki!

 

Koniecznie zobacz też przepisy na: zdrową szarlotkę, granolę, muffinki i inną wersję kremu czekoladowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.